- Choklad- och godisfabriker -


Kakaoträdet växer vilt vid Amazonfloden i Sydamerika, i Mexico användes kakaobönerna som ett slags handelsmynt på 1500-talet och i Europa var det spanjorerna som först, på 1500-talet, lärde känna kakaon. Till Sverige kom kakaon på 1600-talet men kakaobönornas höga fetthalt (55%) gjorde många betänksamma. Det var först sedan holländaren van Houten 1828 lyckades pressa ut en del av kakaosmöret som produkten vann sin stora marknad. I Sverige fanns en överflödsförordning från 1717, som förbjöd bl a att dricka kakaodryck i hemmet. Apotekarna ägde enligt skrålagen rätt att servera denna dryck. En Malmöapotekare sålde redan 1718 kakao som en hälsodryck till damer ur det högre ståndet.


Chokladkakan kom till Sverige och Malmö först på 1870-talet. Det var med de danska bröderna Christoffer, Nutin och Bernhard Cloetta. De grundade en chockladfabrik i Köpenhamn år 1862 och 1872 startade de en i Malmö på Grynbodgatan. Bröderna var motståndare till öl- och spritmissbruket, som var utbrett vid denna tid. De ville påverka folket med sin ångframställda chocklad. Via annonser i Sydsvenska Dagbladet 1873 framhöll man hur hälsosamt det var att dricka chocklad.


I början av 1900-talet var Malmö något av en chokladmetropol. Att choklad och råvaran kakao på 1890-talet blev en lönsam industriprodukt hängde samman med att tullskatten på kakaobönan sänktes 1892. Det satte igång ett uppdämt behov av chokladätande hos svenskarna och ett antal nya företag bildades.


Cloetta
De schweiziska bröderna Bernhard, Christoffer och Nutin Cloetta hade kommit till Malmö från Köpenhamn 1873 och startade en fabrik på Grynbodgatan (kv Tranan). Sveriges första chokladfabrik. Nutin Cloetta ledde Malmöfabriken men tillverkningen flyttades senare till Ljungbro, denna fabrik startade 1892. Cloettas Guldnougat lär vara Sveriges äldsta nu levande godis, släppt på marknaden 1913.

Mazetti
Dansken Emil Nissen kom till Malmö i slutet av 1880-talet och 1888 startade han sin fabrik, Malmö Choklad- och Konfektfabriks Aktiebolag vid Bergsgatan. Chokladfabriken startade i norra delen, i södra delen av kvarteret fanns Richters bryggeri. År 1917 tog Nissen över lokalerna helt när Statens Folkhushållningskommission gjorde bryggerinäringen mindre lönsam. Fabriken hade i början av 1900-talet 600 anställda. När företaget var som störst hade man filialer över hela landet och ett tusental anställda.

I början såldes kakao i lösvikt i vanliga papperspåsar. Det var svårt för konsumenten att veta att man fick just Mazetti så 1910 skapades Mazettis ögon på förpackningen som är i högsta grad levande än idag, "Se med edra egna ögon att ni får Mazettis ögon" stod det i reklamen. Mazetti-namnet kommer från det italienska ordet för knippe eller bukett. Man använde bland annat följande slogan för att göra märket känt: "Killar med sprätt i - gillar Mazetti". Först i början av 1940-talet blev Mazetti det officiella namnet på fabriken som från början hette Malmö Choklad- och Konfektfabrik hade även kallats Kullens Chokladfabrik efter ett firmamärke, som visade en dalkulla i hätta.

År 1929 dog Emil Mazetti-Nissen men sönerna Gösta och Gunnar drev fabriken vidare. Kakaokartongen som fanns på taket sedan 1926 tjänstgjorde som luftbevakningstorn under andra världskriget, inne i kartongen fanns en plattform och här spanade bevakningspersonal efter fientliga flygplan. Det byttes 1955 mot ett paket med mer stilistiska ögon, det fanns kvar till 1981. Sedan 2001 sitter åter en kopia av paketet på taket.

Förutom ögonkakaon tillverkades Turistchoklad, Mazettis Bröst-kors, Stjärnblandning, Jamaicarom, Solpastiller, Tryffel och Dinér, som var en chokladkartong samt Mazettis äkta vanilinsocker.

Mazetti blev uppköpt av finska Fazer 1975. Fazer och Cloetta slogs samman på 1990-talet och fabriken på Bergsgatan lades ner 1992. Malmö kommun övertog hela kvarteret 1997, men har sålt delar av det. I delen mot Friisgatan finns sedan 2001 Malmö Kulturstöd och Malmö Kulturskola. Den 29 september 2006 invigdes Chokladmuseet som berättar om husets 120-åriga chokladhistoria.


Mazettihuset 2006

Övriga tillverkare
Hultmans Choklad- och Konfektfabriks Aktiebolag grundades 1881 på Södergatan 26 av Johan Hultman. Man började med karamellfabrik och utökade 1884 med chokladfabrik. Fabriken flyttade till Baltzarsgatan 1896-1897. År 1898 utbröt en strejk vid fabriken, merparten var flickor under 18 år, de ville ha mer betalt men fabriksledningen svarade med att kalla in polis för att skydda strejkbryterskor. Strejken resulterade i att en fackförening för choklad- och konfektyrarbetarna bildades och att fabriksledningen gick med på de strejkandes krav.

År 1934 fick Malmö ännu en godisfabrik när danskägda Malmö Lakrids fabrik - Malaco startades vid Lundavägen 17, flyttade sedan till Sofielunds industriområde. Idag finns inte mycket kvar av den stolta chokladtraditionen i Malmö. Malaco stängdes och flyttade över Sundet.

Ljungs Choklad- & Cacao-fabrik AB grundades 1916 av fabrikör A E Ljung, bolaget hade dessutom eget tryckeri under firma Handelstryckeriet samt en kartongfabrik. 1936 startade han Madrassfabriken DUX.

AB Carl P Påhlssons Choklad- & Konfektfabrik grundades 1902 av fabrikör Carl Peter Påhlsson för tillverkning av karameller, marmelad och teaterkonfekt. 1916 ombildades firman till aktiebolag och man flyttade ifrån Lilla Kvarngatan till Grynbodgatan 3

****

Källor och littratur: Boken "Sveriges Handel & Industri - Malmö" avd IV. Boken "Sveriges näringsliv - Malmö" från 1923. Artikel i SDS 2004-12-08. Artikel i Arbetet 1992-11-23 och 1994-01-23. Chokladhistoria på nätet.


- Industri och handel - Industrihistoria -