1950

 Skoda

Skodas historia började redan år 1895 med att Vaclav Klement och Vaclav Laurinbörjade tillverka cyklar och lite senare även motorcyklar.

Efter andra världskriget blev Skoda folkbilen i dåvarande Tjeckoslovakien och man lanserade flera klassiska modeller. Många av modellnamnen använder man åter på dagens modeller (Octavia, Felicia). Jämfört med andra tillverkare inom östblocket kunde Skoda i större utsträckning modernisera sitt modellprogram under årens lopp. Under 1980-talet kom Skoda Favorit som var en modern småbil som vidareutvecklats till 1990-talets storsäljare Skoda Felicia.

Skoda har som en del av Volkswagen-koncernen dragit stor nytta av moderna komponenter som är gemensamma inom koncernen. Volkswagen moderniserade Skoda under 1990-talet och företaget fick stora framgångar, till stor del tack vare de billiga priserna, med de nya modellerna Felicia och Octavia som banade vägen för ett återtåg på den svenska marknaden. Skoda hade tidigare ett dåligt rykte i Sverige sedan en modell inte klarat ett undanmanövertest i det svenska TV-programmet Trafikmagasinet på 1970-talet.

 

 

 

1959